Kilka słów:
Ostatnio brakuje mi czasu na odwiedzanie bloga. Za dużo rzeczy mam do zrobienia, w kuchni spędzam mało czasu,ale ostatnio zrobiłam wyjątek i wspólnie z moją Mamą upiekłyśmy ciasto biszkoptowe z galaretką pomarańczową,brzoskwiniami i puszystą pianką morelową. Zapraszam do poznania przepisu niżej. :-)
*
Składniki:
NA CIASTO:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 3 łyżki oleju
NA WARSTWĘ Z ŚMIETANĄ:
- 1 kartonik śmietanki 36% użyłam "łowickiej"
- 2 galaretki (użyłam morelowej)
- kilka łyżek cukru pudru (aby śmietanka była słodsza)
- 2 szklanki wrzącej wody
NA WARSTWĘ Z OWOCAMI:
- 2 galaretki (użyłam pomarańczowej)
- 1 puszka dowolnych owoców (u mnie znalazły się brzoskwinie)
- 3 szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania:
(Na początku zaczęłam od zrobienia biszkoptu) Oddzielić białko od żółtka w 6 jajkach. Ubić pianę z 6 białek na bardzo sztywno. Dodać cukier. Po dokładnym wymieszaniu dodać 6 żółtek z 1 łyżeczką octu. Wszystko delikatnie wymieszać. Szybko dolać olej i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym, aczkolwiek delikatnym, wymieszaniu przelać biszkopt do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec 30-35 min. w temperaturze 180 s. C. (bez termoobiegu). Gdy ciasto się upiecze wyłączyć piec i zostawiamy biszkopt na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i już w ten sposób ciasto stygnie do końca. Następnie należy zrobić galaretkę do warstwy z śmietaną i warstwę (ostatnią) z owocami. Galaretkę na warstwę z śmietaną zostawić tylko w lodówce na czas,aż się schłodzi,a nie stężeje,zaś galaretkę,która ma być z owocami zostawić na tak długo,aż lekko stężeje. W tym czasie,gdy nasze galaretki będą się schłodzić można pokroić owoce np. w paski lub kostkę i ubić śmietanę. Gdy nasze owoce będą pokrojone,śmietana ubita,a galaretka schłodzona można zabrać się za zrobienie kolejnej warstwy. Po ubiciu śmietany dodać do niej cukier puder i chłodną galaretkę (jeżeli zdarzy się taka sytuacja,że galaretka stężeje możecie w rondelku na kuchence ją rozpuścić). Wszystko wymieszać mikserem,a następnie rozprowadzić na chłodny biszkopt. Następnie do tej drugiej bardziej stężonej galaretki dodać owoce i wszystko wylać na naszą piankę. Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin i ... GOTOWE!
♥ ♥ ♥
Zdjęcia:
Źródło przepisu na biszkopt: http://www.codogara.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz