niedziela, 19 kwietnia 2015

Crumble



Kilka słów: 
Tym razem jabłka w nieco innej odsłonie. Ten przepis jak i poprzedni również jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jabłka można zamienić na wiele innych owoców (np. gruszki,śliwki,truskawki, jagody, borówki...), a także zmieniać dodatki. U mnie pojawił się karmel i obowiązkowo cynamon. Zachęcam do przygotowania tego deseru, ale i do tego, by stworzyć swoją własną wersję crumble. :) 




Składniki (6 porcji):


Nadzienie
  • 3 małe jabłka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (ilość wg uznania) 

- Kruszonka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 7 łyżek oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
- Karmel
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie: 

Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na bardzo małe kawałki. Dodać cynamon, cukier i wymieszać. Następnie w misce przygotować kruszonkę, wszystkie składniki wymieszać aż do uzyskania odpowiedniego wyglądu. Później na rozgrzaną patelnię wsypać 4 łyżki cukru, nie mieszać i poczekać aż zacznie się powoli roztapiać i zmieniać kolor (Im karmel jest ciemniejszy, tym bardziej gorzki!). Następnie roztopiony cukier należy przelać na nałożone wcześniej do naczynia żaroodpornego jabłka, a później przykryć wszystko kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170*C na 15 min, dopóki wierzch się nie zarumieni. 







ĆWIARTUJEMY! :D




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz