piątek, 22 marca 2013

Ciasteczka owsiane

Kilka słów: 
Słodkie wypieki,ciasteczka nie muszą kojarzyć się z licznymi kostkami masła, mąką rozsypaną na całym blacie,zakalcem,czy brudnym mikserem. Dziś znalazłam również rozwiązanie dla osób,które kochają słodkości pod każdą postacią i nie potrafią rozstać się z batonikami,a koniecznie chcą zmienić swoją dietę,styl życia na lepsze. Na ratunek przybyły CIASTKA OWSIANE. Co w nich najlepsze? Szybko znikają z talerzy i nie trzeba się nad nimi męczyć. :) Czyli to co każdy lubi najbardziej. 

Składniki: 
na około 30 porcji

  • 25 dag płatków owsianych
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 12 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ubita piana z białka
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
To jest bardzo tradycyjna wersja. Ja swoje ciasteczka ulepszyłam i dodałam rodzynki oraz żurawinę. Kto co lubi! ;) 

Przygotowanie:

Płatki owsiane zrumienić partiami na patelni bez tłuszczu. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Margarynę roztopić i wymieszać z miodem,lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i ucierając,dodawać zrumienione płatki owsiane,mąkę z proszkiem,margarynę i mąkę ziemniaczaną. Do utartej masy dodać ubitą pianę z białka,delikatnie wymieszać. Blachę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje "ciasta",zachowując między nimi 4-5 cm odstępu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180*C na złoty kolor przez około 15 min.

Zdjęcia:









*** 

2 komentarze: