niedziela, 17 marca 2013

Szwedzkie bułki cynamonowe - kanelbullar

Kilka(dziesiąt) słów:

Wreszcie się zawzięłam za swój pierwszy wypiek z ciasta drożdżowego. Z reguły robiłam ciasto kruche,tarty  albo po prostu najprostsze w świecie muffinki. Ciasto drożdżowe w przeciwieństwie do kruchego wymaga więcej "pracy" i serca. Jestem bardzo zadowolona z mojego debitu,jednak ten przepis znalazłam w internecie,a nie jest prosto od mojej cioci,która jest mistrzem w robieniu kanelbullar. :) Spodziewałam się,że bułki nie będą identyczne,ale te też są smaczne. Mimo wszystko zapraszam do wykonania tego przepisu,bo warto jest go zrobić.  

Składniki ciasta: 
  • 2 i  ½ szklanek mąki (425 g)
  • 3  łyżki cukru
  • 2 jajka (muszą być w temperaturze pokojowej)
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 10 g świeżych drożdży 
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ponad 0,5 szklanki mleka (155 ml)
Składniki nadzienia:
  • 25 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cynamonu 

Wykonanie: 

Rozczyn: Drożdże rozmieszać z łyżką mąki 3-4 łyżki letniego mleka,rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut. 
Ciasto: Pozostałą mąkę przesiać,dodać sól,resztę cukru i letniego mleka,jajka i rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać,tak długa aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i naczynia. Pozostawić do wyrośnięcia około 2 godzin. 
Nadzienie: Cukier wymieszać z cynamonem i rozpuszczonym masłem.
*
Piekarnik rozgrzać do 170*C . Ciasto rozwałkować,rozsmarować na nim nadzienie i całość zrolować. Roladę pokroić w 2-3 cm paski (tylko nie używajcie linijki! ;) ). Można włożyć do papilotek na muffinki , a jeśli wolicie inaczej połóżcie na papier pergaminowy. Piec przez 10-15 minut. 

Zdjęcia:






2 komentarze: