niedziela, 9 czerwca 2013

Lody truskawkowe






Kilka słów:

Truskawkowy sezon zostanie niedługo otwarty. Sama uwielbiam czerwone owoce prosto z kobiałki! Nie trzeba kupować lodów. Przygotowanie tego deseru   jest banalnie proste. Jedynie ze względu na moją niecierpliwość nie znoszę czekać,aż wszystko dokładnie się zmrozi.





Składniki: 


  • 500 g truskawek 
  • 175 g cukru i 2 łyżki 
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 1 laska wanilii 
  • 10 żółtek 
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie: 

Usunąć  szypułki z truskawek, pokroić owoce na kawałki, włożyć do miski, zasypać dwiema łyżkami cukru i odstawić, żeby ich aromat się rozwinął. Do rondla o grubym dnie wlać mleko, śmietanę i dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzać nieomal do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut, żeby mleczny płyn nabrał smaku wanilii. W dużej misce utrzeć żółtka ze 175 g cukru, aż powstanie gęsty, jasnożółty krem. Wyjąć z mleka laskę wanilii i zalac żółtka gorącym płynem, stale mieszając. Podgrzać mleczno−jajeczną mieszaninę w umytym rondlu (mieszając), aż zmieni się w gęsty krem custard. Następnie zdjąć z ognia i przelać do miski, żeby ostygł. Zrobić w mikserze puree z truskawek, a kiedy custard ostygnie, zmieszać go z sokiem z cytryny i truskawkowym puree. Zamrozić lody - wstawić je w plastikowym pojemniku do zamrażalnika. Wyjmij je po godzinie, dokładnie zmiksuj, przełóż z powrotem do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kolejną godzinę. Powtórz tę czynność. 


Zdjęcia:
















*

Źródło: http://www.nigella.com/

2 komentarze:

  1. Mmm, coś cudownego :) Lody truskawkowe czekają u mnie w kolejce na przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń