czwartek, 6 czerwca 2013

Pychotka

Kilka słów:
Nazwa ciasta bardzo mnie śmieszy,chociaż dokładnie przekazuje w słowach smak. Podobno kuchnia polega na kontraście. Bez wątpienia to ciasto jest wykonane na tej zasadzie.Słodka beza,krem budyniowy i do tego kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Mogłabym codziennie jeść taki wypiek,jednak trzeba przyznać,że należy poświęcić Pychotce więcej czasu, niż w moim każdym poprzednim wpisie. Polecam je szczególnie na spotkania rodzinne,bo nawet na  moim przykładzie mogę napisać i obiecać,że zrobi wrażenie. Jedynym warunkiem jest to,że musisz włożyć więcej serca,bo krem się zważy,a beza opadnie. ;)

Składniki + przygotowanie: 

Ciasto kruche:

  • 500 g szklanki mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru pudru 
  • 200 g masła
  • 6 żółtek 
Składniki wyrobić w dużej misce. Powstałą kulkę podzielić na pół i włożyć do lodówki na 40 minut.

Beza:

  • 6 białek 
  • 1,5 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo, małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. 

Obowiązkowo:
  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki 
  • 120 g płatków migdałowych
Formę 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i rozwałkować. Na nim położyć  ½ dżemu z porzeczki. Następnie wyłożyć ubite białka. Posypać częścią płatków migdałowych. Piec w 170*C przez około 30-40 minut. Tak samo zrobić z 2 częścią ciasta i piec osobno. Placki ostudzić. 
 
Krem budyniowy
  • 500 ml mleka 
  • 3 łyżki mąki pszennej  
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru 
  • 200 g masła 
  • 2 łyżki Amaretto
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąką,dodać do gotującego się mleka,zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem mikserem. Dodać Amaretto. Placki przełożyć masą budyniową. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. 


Zdjęcia:











przepis pochodzi z: kwestia smaku 

6 komentarzy:

  1. Rzeczywiście musi być pyszne :)

    Pozdrawiam, Kasia :)

    www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nazwa zachęca do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj nominowałam Cię do Liebster Blog Award.. więcej szczegółów u mnie na blogu i kilka pytań ... miłej zabawy magiawkuchni.blox.pl/2013/06/Liebster-Blog-Avard.html

    fajne ciasto muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam nie raz i zawsze wszystkim smakowała :)

    OdpowiedzUsuń