Kilka słów:
Oto najświeższy przepis jaki mogłam tutaj umieścić. Dzisiejsze ciasteczka czekoladowe z przepisu Nigelli Lawson z książki pt.: "Kuchnia przepisy z serca domu". Wiele pisać o tych ciastkach pisać nie muszę. Mają w sobie wszystko,co jest potrzebne,więc zasmakują każdemu + bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje,co też ma wielkie znaczenie!
Składniki:
- 150 g. masła
- 125 g. cukru trzcinowego
- 100 g. miałkiego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko + 1 żółtko
- 300 g. mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 320 g. chocolate chips (ja użyłam z białej i ciemnej czekolady)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170*C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. roztopić w rondlu masło i odstawić,aby przestygło. Wsypać cukier trzcinowy,biały,waniliowy i sodę do miski,a następnie zalać masłem - wymieszać. Dodać żółtko i jajko. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsypać mąkę i kawałki czekolady.Wszystko razem wymieszać. Miarką albo łyżką nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach 8 cm. Nie spłaszczać ciastek,tylko zostawić je w kształcie "kulki",ponieważ podczas pieczenia same się formują. Piec 15 minut,aż lekko się zarumienią. Studzić na metalowej kratce,aż zrobią się twarde.
Zdjęcia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz