czwartek, 29 maja 2014

Ciasteczka czekoladowe



Kilka słów: 

Oto najświeższy przepis jaki mogłam tutaj umieścić. Dzisiejsze  ciasteczka czekoladowe z przepisu Nigelli Lawson z książki pt.: "Kuchnia przepisy z serca domu". Wiele pisać o tych ciastkach pisać nie muszę. Mają w sobie wszystko,co jest potrzebne,więc zasmakują każdemu + bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje,co też ma wielkie znaczenie!





Składniki: 


  • 150 g. masła
  • 125 g. cukru trzcinowego 
  • 100 g. miałkiego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko + 1 żółtko 
  • 300 g. mąki 
  •  ½ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 320 g. chocolate chips (ja użyłam z białej i ciemnej czekolady)

Przygotowanie: 


Rozgrzać piekarnik do 170*C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. roztopić w rondlu masło i odstawić,aby przestygło. Wsypać cukier trzcinowy,biały,waniliowy i sodę do miski,a następnie zalać masłem - wymieszać. Dodać żółtko i jajko. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsypać mąkę i kawałki czekolady.Wszystko razem wymieszać. Miarką albo łyżką nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach 8 cm. Nie spłaszczać ciastek,tylko zostawić je w kształcie "kulki",ponieważ podczas pieczenia same się formują. Piec 15 minut,aż lekko się zarumienią. Studzić na metalowej kratce,aż zrobią się twarde.

Zdjęcia: 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz