wtorek, 27 sierpnia 2013

Tarta z borówkami i kruszonką








Kilka słów: 

Podobno w drożdżówce najlepsza jest kruszonka, więc czemu by tak nie użyć jej również do tarty? Oto kruche z borówkami, zainspirowane crumble o którym również będę pisać. 





Składniki: 

Ciasto kruche: 

Wykonanie może być identyczne jak w poście z tartą cytrynową


Nadzienie:

  • Ilość borówek zależy od wielkości naczynia w którym pieczemy kruche ciasto (nie musi ona zakrywać całego spodu).
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka: 


  • 200 g mąki 
  • 100 g masła
  • 100 g cukru


Przygotowanie: 

Ciasto kruche wykonać wg przepisu. Jedyną różnicą jest czas pieczenia. Należy zacząć od upieczenia samego spodu przez 10 min w 170*C . Podczas pieczenia kruchego,zrobić kruszonkę. Masło rozpuścić na słabym ogniu. Płynną masę wymieszać z mąką oraz cukrem,aż powstaną "grudki" . Po upływie czasu borówki wysypać na zarumieniony spód. Oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną,a następnie przykryć kruszonką. Piec około 15-20 min nie zmieniając temperatury. Gotowe ciasto powinno mieć złocistą kruszonkę,a borówki powinny lekko wypuścić sok. Gdy ciasto przestygnie watro posypać je na wierzchu cukrem pudrem.

Zdjęcia:










Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz