Podobno w drożdżówce najlepsza jest kruszonka, więc czemu by tak nie użyć jej również do tarty? Oto kruche z borówkami, zainspirowane crumble o którym również będę pisać.
Składniki:
Ciasto kruche:
Wykonanie może być identyczne jak w poście z tartą cytrynową.
Nadzienie:
- Ilość borówek zależy od wielkości naczynia w którym pieczemy kruche ciasto (nie musi ona zakrywać całego spodu).
- Łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
Przygotowanie:
Ciasto kruche wykonać wg przepisu. Jedyną różnicą jest czas pieczenia. Należy zacząć od upieczenia samego spodu przez 10 min w 170*C . Podczas pieczenia kruchego,zrobić kruszonkę. Masło rozpuścić na słabym ogniu. Płynną masę wymieszać z mąką oraz cukrem,aż powstaną "grudki" . Po upływie czasu borówki wysypać na zarumieniony spód. Oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną,a następnie przykryć kruszonką. Piec około 15-20 min nie zmieniając temperatury. Gotowe ciasto powinno mieć złocistą kruszonkę,a borówki powinny lekko wypuścić sok. Gdy ciasto przestygnie watro posypać je na wierzchu cukrem pudrem.
Zdjęcia:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz